Verduurzaming onderwerp bij hypotheekadvies

Volgens een bericht van De Hypotheekshop ziet het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) graag dat hypotheekadviseurs hun klanten gaan stimuleren om hun woning te verduurzamen. Dit heeft namelijk voordelen: je helpt het milieu en je kunt meer lenen.

Energiebespaarbudget

Het WEW is de grote kracht achter de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Om hun wens kracht bij te zetten, hebben ze het Energiebespaarbudget in leven geroepen, een lening waarmee huizenkopers energiebesparende voorzieningen kunnen meefinancieren en zo besparen op de energielasten. Waarmee bovendien het milieu een handje wordt geholpen.


Op tafel

Voor energiebesparende voorzieningen mag extra geld worden geleend, maar hiervan wordt volgens het WEW in praktijk maar weinig gebruik gemaakt. Tijd om dat roer om te gooien, onder andere door dit onderwerp al tijdens een hypotheekadviesgesprek op tafel te leggen.


Kostenspecificatie

Wie zich vooraf wil oriënteren over alle mogelijkheden die er zijn om een huis energiezuinig(er) te maken, heeft aan internet een informatiebron zonder weerga. Check bijvoorbeeld de site verbeteruwhuis.nl, waarmee je vooraf een kostenspecificatie kunt opstellen. Dan weet je waar je aan toe bent. 


Intikken

Een andere interessante website in dit kader is energiesubsidiewijzer.nl. Hier wordt bijvoorbeeld per gemeente of provincie aangegeven of er voor bepaalde verduurzaamheidsprojecten subsidie beschikbaar is en zo ja, hoeveel.


Leningen

Overigens loont het eveneens de moeite om ook voor de verkoop van een huis over te gaan tot verduurzaming. In deze gevallen zijn eveneens speciale duurzaamheidsleningen beschikbaar en het voordeel is dat je je huis op deze manier een energiegunstig label kunt geven. Dit leidt vaak tot snellere verkoop en zelfs tot een hogere prijs.


Plus zes mille

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg hebben afgelopen jaar namelijk vastgesteld dat het verschil nogal oploopt als je gelijkwaardige huizen met elkaar vergelijkt: van plus zes mille op de gemiddelde prijs voor een huis met A- en B-label tot minus twaalf mille voor koopwoningen met F- en G-label. Het verschil in verkooptijd is eveneens heel ruim: heb je een A-label in huis, dan ben je je huis ruim 52 dagen eerder kwijt dan met een gemiddeld label. Kun je alleen G overleggen, dan mag je ruim 66 dagen bij dit gemiddelde optellen.


Voorkomen

Hoe een en ander in jouw situatie uitwerkt, kun je het beste bespreken met je eigen financieel adviseur. Vooraf een goed sluitend financieel plaatje maken, is zeker aan te raden om problemen achteraf te voorkomen.


Robert Maters
8

Ondanks dat ons huis net te koop staat zijn wij tot nu toe erg tevreden.

heuvelaer
9

Altijd goed bereikbaar en een andwoord.

Vroom-van der Plas
7

Na het aanleveren van de gevraagde informatie en sleutels van het pand, een poosje niets meer gehoord, terwijl er wel een fotograaf langs zou gaan om foto's voor Funda te maken. Het kan zijn dat de vakantie van de heer Prinsen er tussen heeft gezeten, maar dat zou geen eigenlijk geen reden moeten zijn.

Lees meer
Terug
Recent bekeken